[ Random Image ]
istanbul

Kapadokya'yı bizimle gezdiniz mi?

Görüş ve Önerilerinizi lütfen bizimle paylaşın!


istanbul-map

Kapadokya Tur Haritası

Kapadokya Tur Haritası


Kapadokya Turları

Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Bu bölge dünyada benzersiz bir jeolojiye sahip, tarih ve kültürel değerleriyle önemli kültür ve inanç turizmi merkezlerinden birdir.  

Kapadokya bölgesi tarih içerisinde çeşitli devlet, toplum ve önemli kişilerin adlarıyla anılan dönemler yaşamıştır. Kapadokya Bölgesi'nin tarihi M.Ö. 3000'lerde yaşamış Asur ticaret kolonileri ve Hititlere kadar gitmektedir. Kapadokya Bölgesi'ni üç ana dönemde incelemek mümkündür. Birinci dönem paleolitik, neolitik ve antik dönemlerdir. İkinci dönem Roma ve Bizans dönemleri ve son dönem Türk dönemidir.

Masalsı görüntüsü ve eşsiz doğasıyla Dünya''nın en büyüleyici atmosferlerinden birine sahip Nevşehir, insanlık tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Peribacaları gibi ilginç jeolojik yapısının yanı sıra, kayalara oyulan yerleşim yerleri ender doğal ve kültürel merkezlerdendir. Kapadokya''yı kaplayan yumuşak tüfün kolayca oyulabilmesinden dolayı kayada yaşam biçimi nesiller boyunca devam etmiş, daha sonraki yüzyıllarda inzivaya çekilen keşişler için uygun bir ibadet yeri olmuştur. Farklı büyüklükteki yer altı yerleşimleri daha çok yumuşak tüfün aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmiştir. Kapadokya Bölgesi, geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirlerin yapılış amacı, daha çok tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağlamaktı. Pers Dönemi''ndeki kral yolu''nun, Selçuklu Dönemi''ndeki tarihi ipek yolunun yine yöremizden geçmesi, Nevşehir''in ne kadar önemli bir coğrafyada olduğunun en  güzel örneğidir. Çeşitli dinlere sahip insanların hoşgörüsü içerisinde bir  arada yaşadığı Nevşehir''de, Osmanlı döneminde bölgedeki Hıristiyanlar  da kiliseler inşa ettiler. Bugün bu kiliseler barışın en güzel simgelerindendir. 

cappadocia

capp


Kaymaklı Yeraltı Şehri

Bu yerleşimlerin büyük bir kısmı yumuşak tüfün aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmişlerdir. Kapadokya Bölgesi, geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirlerin yapılış amacı, daha çok tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağlamaktır. Yeraltı şehirleri aynı zamanda yörede bulunan hemen hemen her evle gizli geçitlerle bağlantılıdır. Yörede yaşamış olan insanlar kendilerini daha fazla emniyete almak için yaşadıkları kayadan evlerin çeşitli yerlerine geçilmesi zor odalar, tuzaklar hazırlamış, ihtiyaç karşısında kayaların dibine doğru yeni odalar açmışlardır. Böylece koridorlar ve galeriler çoğalarak yeraltı şehirlerini meydana getirmiştir. 

Yüzlerce odadan oluşan yeraltı şehirlerindeki mekanlar, birbirlerine uzun galeriler ve labirent gibi tünellerle bağlanmıştır. Galerilerin alçak, dar ve uzun olmasının nedeni düşmanın hareketlerini kısıtlamak içindir..

capp

capadocia-web


Güvercinler Vadisi

Bu vadide bulunan güvercin popülasyonun hangi amaçlarla kullanıldığına değinecek olur isek; vadi, bölgenin önemli geçim kaynaklarından bir tanesi olan bağcılığın can damarını oluşturmaktadır. Özellikle yöre halkı bu vadide beslenen güvercinlerin gübresini kullanarak üzüm başta olmak üzere tarımda kullanırlardı. Hıristiyan halk ise, Güvercinlik vadisinde bulunan Güvercin yumurtaları ile fresk yapımında gerekli olan alçının oluşturulmasını sağlardı. Yoğun güvercin popülasyonunun oluşması durumunda da etinden faydalanıldığı bilinmektedir.

Pasabaglari peri bacaları

Peribacası’ adı verilen ilgi çekici oluşumlar, vadilerin yamaçlarından akan sel suları ve esen rüzgârların volkan tüflerinden oluşan yapıları aşındırması sonucu oluşmuşlardır.

Akan sel suları, sert kayaları çatlatmış ve koparmıştır. Alt kısımlarda ise kolay aşınan malzeme olduğundan derin oyuklar oluşmuş, şekillerin yamaçları gerilemiştir. Bu sırada üst kısımlarda bulunan ve şapka şeklindeki sert malzeme sayesinde aşınmaktan kurtulan kısımlar ile konik biçimli gövdeler meydana gelmiştir. Bu da bizlere, peribacalarının oluşumu adına rüzgârdan çok akan sel sularının etkili olduğunu göstermektedir. Sel sularının bu kadar güçlü olmasındaki etkenler de zayıf bitki örtüsü ve tüflerin geçirimsizliğidir.

Peribacaları daha çok Paşabağı civarında bulunur. Konik gövdeye ve tepe kısımlarında kaya bloğuna sahiplerdir. Gövdeleri tüf, tüffit ve volkan küllerinden meydana gelmiş olan kayaçlardan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmuştur. Dolayısıyla şapka kısmındaki kaya türü gövdedekinden daha sağlamdır. Bunu bir peribacasının oluşabilmesi için ilk şart olarak görebiliriz. Peribacalarının uzun veya kısa ömürlü olmaları ise şapkadaki kayanın direnciyle doğru orantılıdır. Yine şapka kısmındaki kaya, tüfün erozyonunu geciktirir ve bu da peribacasının yüksekliğini korur.

Erozyon tarafından Kapadokya Yöresi’nde meydana gelen peribacası şekillerini ise; şapkalı, mantar biçimli, sütunlu, sivri kayalı veya konili diye gruplayabiliriz. Bu oluşumların en çok bulunduğu alanlar Avanos – Uçhisar – Ürgüp arasında bulunan vadiler, Ürgüp – Şahinefendi arasındaki bölge, Nevşehir’in Çat kasabasın, Kayseri’nin Soğanlı Vadisi ve Aksaray’ın Selime Köyü çevresidir. Bölgenin bir diğer güzelliği ise yine vadi yamaçlarından akan yağmur sularıyla oluşmuş ilginç kıvrımlardır. Yöredeki lav tabakalarının ısı farkı sonucu yer yer oluşan renk armonisi de Uçhisar, Çavuşin, Güllüdere, Göreme, Meskendir, Ortahisar, Kızılçukur ve Pancarlı vadilerinde gözlemlenebilmektedir.

Göreme açık hava müzesi

Göreme Açıkhava Müzesi, M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşim yeri.

Bir vadi oluşturan alanda, kaya blokların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş.

Göreme Vadisi, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor, aynı eğitim sistemi daha geç tarihlerde Soğanlı, Ihlara, Açıksaray’da da görülmüş.

Kiliselerde Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik süslemeler ortaya çıkarılan ilk boya katmanlarında görülebilirken, daha sonraki tarihlerde yapılan freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri betimliyor.

Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor.


Göreme Açıkhava Müzesi 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 

Dönen Dervişler

Sema olarak bilinen Mevlevilerin hatırlama törenleri, müzik eşliğinde dönerek yapılan danstan oluşur. Bu tören aşk, egonun terk edilişi ve gerçeğin tefekkürü içinde mükemmeliğe doğru manevi yükselişin mistik yolculuğunu temsil eder. Manevi yolculuğu sona eren Sufi, olgunluğu ve mükemmeliği tatmış, yaratılışın genelini sevmeye ve hizmet vermeye hazır duruma gelmiştir. 

Kapadokya'ya 1 günlük gezi:

- Seyahat 09:15 başlar ve 21:50 de biter (takribi zaman)
- Antalya – Kayseri uçuşu
- Kaymaklı (yeraltı şehri)
- Öğle yemeği (açık büfe, içecekler ekstra)
- Pigeon Valley (Guvercinlik Vadisi)
- "Peri Bacaları" (Paşabağları'ndan Peri Bacaları) Vadi
- Göreme vadisi
- Semazenler
- Akşam yemeği (açık büfe, içecekler ekstra)
- Kayseri  Antalya uçuşu
- Otele transfer


Önemli noktalar
- Tur programı hava şartlarına göre değişebilir
- pasaport gereklidir
- Giriş ücretleri fiyata dahildir
- Tur  balon uçuşu içermez

Güzeloba Mah.
Havalimanı Cad.
No:62/A
Muratpaşa-Antalya / Türkiye
Tel : +90 242 349 45 55
Fax : +90 242 349 10 71
GSM : +90 542 722 7717
www.touristfly.com Instagram TwitterFacebook
info@touristfly.com